Digital set-up for studenter

Teknofobi bedsvaag.png

Semesterstart og studiehverdag innebærer mye tid foran skjerm og tastatur. Som selvutnevnt tech-entusiast vil jeg her gi en klassisk liste over digitale programmer som gjør studiehverdagen bedre.

Notater: Obsidian

First things first.

Som student blir det mye skriving, og hvor dine langsomme tanker tekstføres er ikke helt ute av betydning. Selv mener jeg det bør innføres 10 års straffearbeid i Sibir for samtlige studenter som skriver sine dyrebare notater i Microsoft OneNote eller lengre oppgaver i Microsoft Word. Skrekk og gru!

Så hva er de bedre alternativene? I Internettkretsen bestående av folk som nerder om såkalt personal knowledge management (PKM), diskuteres ofte nye notatapper som dukker opp fra tid til annen. Alle disse programmene har sin egen gimmick, og alle markedsfører seg med lovnader om å gjøre deg mer produktiv. Jeg nevner i fleng Bear, Ulysses, Notion, Roam Research, Craft.do, listen er lang og vokser stadig.

Obsidian lager en gigantisk graf med linker mellom notatene dine. Ellevilt!

Obsidian lager en gigantisk graf med linker mellom notatene dine. Ellevilt!

Det eneste programmet du derimot trenger for å skrive, er Obsidian. Programmet er helt gratis, det er raskt og minimalistisk. Filene dine skrives i Markdown og lagres lokalt der du måtte ønske. På den måten kan du senere åpne filene dine i hvilket som helst tekstprogram som kan lese Markdown-filer.

Mens notatene dine lever et liv i vakuum dersom du skriver i OneNote og Word, gir Obsidian notatene grobunn til å vokse. Obsidian gir deg muligheten til å lage linker mellom fenomenene du skriver om, og mellom alle notatene dine.

Du kan tenke på Obsidian som et slags private Wikipedia-univers, eller en hjerne nummer to. Obsidian tilbyr blant annet et sidepanel, hvor du kan se alle notatene som inneholder det spesifikke emnet du søker på. Dette sidepanelet er verdifullt, fordi notater aldri forsvinner som en Word-fil i en eller annen mappe på harddisken din (les: gravplass), men er heller plutselig vekket til live og aktuelle igjen på et senere tidspunkt – når du minst venter det.

Med andre ord, Obsidian gir deg et insentiv til å skrive gode notater kontinuerlig gjennom hele studietiden, fordi de kan vise seg å være verdifulle i en eller annen fremtidig tanke- og skriveprosess. I tillegg tilbyr Obsidian plugins du kan installere for å tilpasse din Obsidian-workflow.

Show, don’t tell er det noe som heter.

Det finnes allerede et drøss med gode Obsidian-tutorials ute på verdensveven, og et godt sted å starte er Linking Your Thinking (LYT) sine introduksjonsvideoer.

Last ned Obisidan, og prøv deg frem samtidig som du ser videoene.

Vær forberedt på å bli fascinert, omvendt, og gira på å ta gode notater igjen.

Kalender: Fantastical

Apple sin kalender er god, men Fantastical er bedre. Blant annet tilbyr Fantastical et hendig sidepanel hvor du får listet opp alle dine kalenderhendelser i kronologisk rekkefølge. Fantastical kommer også med en helper-app som lever i verktøylinjen din, slik at du enkelt kan legge til hva som skal skje og hvor kjapt og enkelt. Appen støtter natural language, hvilket sparer deg for mange tastetrykk.

Eksempelvis, ved å skrive "Kaffe med Askeladden tomorrow 2pm @ Kaffehuset" i feltet som lar deg opprette et nytt event, vil Fantastical legge eventet i din kalender som heter "Kaffe med Askeladden". Fantastical forstår at kaffeavtalen din starter klokken 14:00 ved Kaffehuset. Genialt.

Røvertips: Kalender-feed for universitetsemnene dine

Eksporter dine emner sin kalenderstrøm fra ditt studiested sitt intranett. For eksempel, tilbyr MittUiB (Canvas) iCal-kalenderstrømmer for hvert enkelt emne. På denne måten slipper du noensinne å sjekke når og hvor neste forelesning eller seminar er. Du har satt opp et system som lar deg bli påminnet, fremfor at du må huske, hvor du skal være og hva du må gjøre. Jeg har brukt iCal-integrasjonen i hele min studietid, og har fortsatt til gode å dukke opp på feil sted til feil tid.

Gjøremål: Things 3

Fantastical er supert som kalender, men det er også viktig å holde styr på spesifikke gjøremål. En app som gjør dette på glitrende vis, er Things 3. Appen fungerer sømløst mellom iPhone, iPad og Mac, og har en handy quick-add funksjon for ting du vil fange og bli påminnet på et senere tidspunkt, kalt Things Helper. Things 3 lar deg også organisere gjøremålene dine i ulike lister, du kan opprette prosjekter, legge inn beskrivelser, deadlines, etc.

Verdt hver eneste krone, og litt til.

Ekstra power: Alfred

Dette er Mac sin spotlight-funksjon på steroider. Ikke alle Mac-brukere, overraskende nok, er heller ikke kjent med spotlight-funksjonen i seg selv (+mellomrom).

Uansett, med Alfred kan du gjøre mer enn Spotlight-funksjonene legger til rette for, som å søke i filer og programmer. Alfred gir deg kopi-historikken din(!), du kan lage egne snippets som fyller ut tekst du skriver ofte (kjekt i kombinasjon med Obisidan), kontrollere Spotify med enkle tastaturkommandoer, gjøre nettsøk, etc.

E-post-klient

Universiteter er glade i å oppfordre sine studenter om å sjekke studentmailen sin daglig. Ved å bruke en mailklient som samler alle dine mailadresser, slipper du å logge inn i Gmail, Outlook, og jobbmail for å sjekke digitale skjermbrev slik de ønsker.

Selv har jeg brukt Spark en stund, men er på leting etter en ny da Spark er noe svake på personvern og databehandling. Enn så lenge lever jeg fint med Apple sin integrerte mailklient. For ditt eget ve og vel, styr derimot unna Outlook (og forørvrig alt som har med Microsoft å gjøre). Vær så snill.

Magnet

Driver du fortsatt og drar med musepekeren i hjørnene på programvinduene for å endre størrelsen deres? Hils på Magnet, som lar deg sende programvinduer dit du måtte ønske på skjermen.

Kjøre et program i fullskjerm? Trykk ⌥++enter.
Kjøre to vindu ved siden av hverandre? Trykk ⌥ + + piltast venstre, velg så det andre vinduet, og trykk ⌥+ + (you guessed it) piltast høyre.

Keyboard shortcuts should rock your world!

Flow

Dessverre er mengden distraksjoner når vi interagerer med en datamaskin større enn mengden selvkontroll vi er velsignet med. Iallfall for mitt vedkommende.

Flow lar deg blokke tilgang til spesifikke nettsider (farvel, vg.no) og tilgang til apper som du selv mener er kilder til distraksjon. Trykk ‘play’, og gjør dypt, distraksjonsfritt, tenkende, studentarbeid. Appen kan også sende deg påminnelser om å ta pauser, om du vil.

Brain.fm

Brain.fm høres ganske kårny ut ved første lytt, men jeg anbefaler deg å gi det en sjanse. Etter å ha brukt det i fem år, adlyder jeg som en pavloviansk hund når jeg hører lyden av disse lydbølgene.

Brain.fm = flytsone og arbeidsro.

Følg denne linken, så får du én måned gratis: brain.fm/invite/lapwQGD5J7


Takk for at du har scrollet deg helt ned til slutten her. Dersom du har spørsmål eller tanker angående noen av disse applikasjonene, send meg gjerne en e-post!

Forrige
Forrige

Oppdrag for Coop Norge

Neste
Neste

Overvåkningskapitalisme i norske klasserom